HLMDI

Healthcare Leadership and Management Development Institute

Main menu

Language Selection

Hungarian (formal)English (United Kingdom)

Login

Our Vision

“We are a knowledge based network organization symbolizing the 21st century paradigm inthe healthcare industry.”

what HLMDI stands for

Happiness and maintenance of the relative state of well-being Learning translated into the most important measurable asset of development Management and Total Leadership for achieving synergy Development in an Optimized and Sustainable Manner Inspired and Inspiring attitude

About us

We believe in a responsive economy and healthcare system We live with the future, and enact the future   We believe in ourselves as the leaders of change We are a part of the global healthcare system and we stand for common values

Contact

Address: Health Leaders Association, Pécs, 7633, Építők str. 4/a. Mobil: (0036) 70 9462399

Our Mission

We see our role as leaders of socio-economic transition towards a knowledge based healthcareindustry, in line with WHO’s understanding, an industry which is “effective” in promoting therelative state of people’s socio-psychological, socio-economic and physical well-being.

  • Our Vision

  • what HLMDI stands for

  • About us

  • Contact

  • Our Mission

Wednesday, 06 September 2017 07:23

Szilárd István, a Migration Health program megalapítója

PDFPrintE-mail

IWIWTwitterFacebook

Európai polgári díjat kapott Szilárd István, az európai migrációs egészségügyi program megalapítója és vezetője

https://444.hu/2017/09/03/europai-polgari-dijat-kapott-szilard-istvan-az-europai-migracios-egeszsegugyi-program-megalapitoja-es-vezetoje

Európai polgári díjban részesült Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE-ÁOK) migrációs egészségügyi programjait vezető címzetes egyetemi tanár. Az Európai Unió elismerésért vasárnap adták át a baranyai megyeszékhelyen. A belgyógyász és társadalom-orvostani szakorvos a díjjal járó emlékplakettet Pelczné Gáll Ildikótól, az Európai Parlament (EP) alelnökétől vette át a pécsi orvos- és gyógyszerészeti kar közös tanévnyitó ünnepségén.

Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Pelczné Gáll Ildikó méltatása szerint az elismerést a legilletékesebb személy kapta: Szilárd István töretlen lelkesedéssel és hittel végzett munkájából nemcsak Pécs és Magyarország, hanem az Európai Unió, illetve a világ is profitál - fogalmazott a fideszes politikus.

Miseta Attila, az orvoskar dékánja Szilárd István szakmai életútját ismertetve kiemelte: a menekültek egészségügyi ellátási igényével először 1991-ben, a délszláv háború idején szembesült. A boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodást követően vezette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai segélyprogramját. Majd a koszovói válság kezdetekor részt vett az ottani IOM-programok megszervezésében.

Miseta Attila kitért arra is: az IOM európai központja a migrációs egészségügyi részleg megalapításával és vezetésével bízta meg. 2005-től a roma közösségek egészségügyi kérdéseivel foglalkozott; 2007-től a pécsi orvoskaron megszervezte, majd vezette a kar migrációs egészségügyi programjait.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere Szilárd Istvánnak a délszláv háború Magyarországra került sérültjeinek ellátásában végzett szerepét méltatta, kiemelve, hogy személye "az európai polgár minden attribútumával rendelkezik".

Szilárd István a díjat munkatársainak is megköszönve hangsúlyozta: a pécsi orvoskar korábbi dékánja, Németh Péter professzor már a 2000-es évek elején látta, hogy egy olyan migrációs hullám várható, amelyre az egészségügynek az oktatásban és kutatásban is fel kell készülnie.

Szakterületére térve a többi között a vakcináció miatt elfelejtett betegségek felismerésének és az orvosi gondolkodás ez irányba történő fordításának fontosságát hangsúlyozta.

A 2008-ban alapított Európai polgári díj - a nem uniós polgároknak és szervezeteknek odaítélhető Szaharov-díj mellett - az EU másik jelentős kitüntetése. Azzal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az EP, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az Európai Unió (EU) értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról. (MTI)

Written by Gabriella Gombar


Online

Powered by EvNix